Etiket arşivi: Vatandaşlık Başvurusu

VATANDAŞLIK BAŞVURUSU

VATANDAŞLIK BAŞVURUSU

Vatandaşlık Başvurusu
Vatandaşlık Başvurusu

Türkiye’de 250.000 dolarlık, daire, konut, gayrimenkul alacak olan yabancıların, Türk vatandaşlık başvurusu yapabilmesi, 19.09.2018 tarihinde yasalaştı ve resmi gazetede yayınlandı.

Ülkemize Sınır ülkeler, Özellikle son zamanda İranlı yatırımcılar, Türkiye’de mülk alarak, mevduat açarak veya yatırım yaparak, Türk vatandaşlık başvurusu yolu seçmektedirler. Toplamda 250.000 dolar değerinde, bir veya bir kaç gayrimenkul alarak, örnekleyecek olursak, Arsa, Daire, Konut, Dükkan vb taşınmazlar almak isteyen yabancılar, Tapuda 3 yıl satılamaz şerhi ile, Türk vatandaşlığına başvuru yapabilir.

Aralık 2018 de yayınlanan yeni tebliğ ile yarım kalmış projelerde yani kat mülkiyeti tapuları hazır olmayan yapılardan almak isteyen yabancılar noterde yapılacak olan gayrimenkul satış vadi sözleşmesi  ile Tapu arsa üzerine bağımsız bölümün numarasını hangi dairenin yabancıya satıldığının Tapuda şerhi ve yabancı tarafından 3 yıl başkasına satılmayacağı şatı ile Türk vatandaşlığına başvuru yapabilir.

Türk Vatandaşlık Başvurusu 1987 ylıından bu güne Ankara Kurumsal Danışmanlık olarak İstanbul, Ankara ve İzmir ofislerimizile sizlere danışmanlık hizmeti vermekteyiz. En Sağlıklı En güvenilir ve En Hızlı çözüm için lütfen bizi arayınız.

Genel Koordinatör
Turgay Turan
05337667060

Türkiyede 5 yıl kesintisiz ikamet izni ile vatandaşlık hakkı elde etmesi konulu yazımızda Yabancıların Türk Vatandaşlığı başvurusu konusunu işleyeceğiz.

Türkiye’de evde çocuk bakıcısı,  hasta bakıcısı veya ileri yaşlı olan bakıma muhtaç kişiye bakan yabancı veya şirketlerde özel teşebbüste ihracat departmanında, Turizm sektöründe kat görevlisi veya müşteri ilişkiler personeli gibi, kısacası Türkiye’de kesintisiz 5 yıl, ikamet izni (Çalışma izni) almış olan yabancı uyruklu kişiler, 6 ıncı yılda ikamet izni, çalışma izni devam etmesi şartı ile Türkiye’de kalmak ve burada yaşamak için, Vatandaşlık Başvurusu yapabilir.

Türk Vatandaşı ile evli olan yabancıların Türk Vatandaşlık başvurusu ile ilgili prosedürlere www.vatandaslikbasvurusu.org sitemizden  ulaşabilirsiniz. Danışmanlık Firma Kurucumuz Turgay Turan Bey ile iletişime geçtiğinizde; vatandaşlık başvurusunun nasıl ve nereye yapılacağı ve başvuru dosyasında olması gereken evrakların neler olduğu gibi bilgiler ve danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.

VATANDAŞLIK BAŞVURUSU NEREYE YAPILIR

Vatandaşlık Başvurusu
Vatandaşlık Başvurusu

Yabancı uyruklu kişilerin, Türk Vatandaşlık başvurusu, bulundukları illerdeki İl Nüfus Müdürlüklerinin, vatandaşlık başvurusu birimlerine yapılır.

Türk vatandaşı ile evli olan yabancılar 3 yıl kesintisiz ikamet izni alarak 4 üncü yıl almış oldukları ikamet izni süresi içinde Vatandaşlık Başvurusu evraklarını hazırlayarak İl Nüfus Müdürlüklerinin vatandaşlık başvurusu birimlerine başvuru yapabilirler. Vatandaşlık Başvurusu Konusunda Turgay Turan Bey den bilgi alabilirsiniz.

Türkiye’de 5 yıl kesintisiz ikamet izni çalışma izni alan yabancılar ise vatandaşlık başvurusu için 6 ıncı yıl almış oldukların çalışma izni süresi içeri içerisinde vatandaşlık başvurusu yapabilirler.

Vatandaşlık Başvurusu Şartları

Türkiye’de yukarıda bahsettiğimiz mesleki dallarda veya evlerde çalışan yabancıların Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından almış oldukları Çalışma izin belgeleri ile İllerdeki Nüfus Müdürlüklerine vatandaşlık başvurusu yaptıklarından en önemli    5 yıllık çalışma izni şartı olması ile birlikte bu süre zarfında kendi ülkelerinde veya başka ülkelerde toplamdan 180 günden fazla kalmamış olmaları gerekir,

Vatandaşlık Başvurusu İçin Gerekli Belgeler

 

Türk vatandaşlık başvurusu işlemlerinde İl Nüfus Müdürlüklerinin mevzuatlar ile belirlemiş olduğu vatandaşlık başvurusu için gerekli olan belgeler aşağıda sıralanmıştır.

1- Vatandaşlık başvuru formu dilekçe,

2- Vatandaşlık Başvurusu yapan kişinin hangi devlet vatandaşı olduğunu gösteren pasaport veya benzeri belge, vatansız ise temininin mümkün olması halinde buna ilişkin belge.

3- Vatandaşlık başvurusu yapan yabancı uyruklu kişinin kimlik bilgilerini gösteren doğum belgesi veya nüfus kayıt örneği gibi belge ve evli ise es ve çocuklarının aile bağını kanıtlayan nüfus kayıt örneği veya benzeri belge.

4- Yabancı uyruklu kişinin medeni halini gösterir belge ve evli ise evlenme belgesi, boşanmış ise boşanmayı kanıtlayan belge, dul ise esine ait ölüm belgesi.

5- Yabancı kişinin Türk vatandaşı birinci veya ikinci derece yakınları varsa bu kişilere ait müracaat makamlarınca sistemden alınan nüfus kayıt örneği.

6- Vatandaşlık başvurusu yapan kişinin genel sağlık bakımından tehlike teşkil edecek bir hastalığı bulunmadığına dair, usul ve esasları Sağlık Bakanlığınca belirlenmiş olan sağlık raporu.

7- Vatandaşlık Başvurusu yapan yabancı kişinin Türkiye’de kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu kimselerin geçimini sağladığına ilişkin gelirini veya mesleğini ispatlayan çalışma izni, vergi levhası, taahhütname veya benzeri belge.

8-Vatandaşlık Başvurusu yapan yabancı uyruklu kişinin yukarıda bahsettiğimiz gibi başvuru tarihinden geriye doğru Türkiye’de kesintisiz olarak beş yıl ikamet ettiğine dair il emniyet müdürlüğünden alınacak yurda giriş ve çıkış tarihlerini gösteren belge.

9- Yabancı uyruklu kişinin Vatandaşlık başvurusu tarihinden ileriye doğru vatandaşlık işlemlerinin sonuçlandırılmasına yetecek süreli ikamet izin belgesi.

10- Vatandaşlık Başvurusunda bulunan kişinin herhangi bir suç nedeniyle hakkında kesinleşmiş mahkeme kararı bulunuyorsa onaylı bir örneği.

11- Vatandaşlık başvurusu yapan yabancı uyruklu kişinin doğum tarihinin ay ve günü bulunmuyorsa, doğum tarihinin tamamlanması için ülkesinin yetkili makamlarından alınmış belge, belgenin temin edilememesi halinde ise 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 39 uncu maddesi gereğince işlem yapılmasını kabul ettiğine dair imzalı beyanı.

12- Vatandaşlık başvuru dosyası hizmet bedelinin Maliye veznesine yatırıldığını gösteren makbuz.

VATANDAŞLIK BAŞVURUSU

VATANDAŞLIK BAŞVURUSU

Türkiye Cumhuriyeti Türk Vatandaşlığına Başvuru yapmak isteyen yabancıların vatandaşlık başvurusu konusunda danışmanlık hizmetleri vermekteyiz.

Türk vatandaşlığının genel olarak kazanılması

MADDE 15 – (1) Türk vatandaşlığını kazanmak isteyen yabancı, aşağıdaki şartları taşıması halinde Bakanlık kararı ile Türk vatandaşlığını kazanabilir:

a) Kendi milli kanununa, vatansız ise 4721 sayılı Türk Medeni Kanununa göre ergin ve ayırt etme gücüne sahip olmak.

b) Başvuru tarihinden geriye doğru Türkiye’de kesintisiz beş yıl ikamet etmiş olmak.

c) Türkiye’de yerleşmeye karar verdiğini; Türkiye’de taşınmaz mal edinmek, iş kurmak, yatırım yapmak, ticaret ve iş merkezini Türkiye’ye nakletmek, çalışma iznine tabi olarak bir iş yerinde çalışmak ve benzeri davranışlarla teyit etmiş olmak veya Türk vatandaşı ile evlenmek, ailece müracaat etmek, daha önce Türk vatandaşlığını kazanmış olan ana, baba, kardeş ya da çocuk sahibi olmak veya eğitimini Türkiye’de tamamlamak.

ç) Genel sağlık bakımından tehlike teşkil eden bir hastalığı bulunmamak.

d) Toplum içinde birlikte yaşamanın gerektirdiği sorumluluk duygusu ile davranarak iyi ahlak sahibi olduğunu göstermek, davranışları ile çevresine güven vermek, toplumca hoş karşılanmayan ve toplum değerlerine aykırı kötü alışkanlığı bulunmamak.

e) Toplumsal yaşama uyum sağlayabilecek düzeyde Türkçe konuşabilmek.

f) Türkiye’de kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu kimselerin geçimini sağlayacak gelire veya mesleğe sahip olmak.

g) Milli güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmamak.

(2) Türk vatandaşlığını kazanmak isteyen yabancılardan, birinci fıkrada sayılan şartlarla birlikte, taşıdıkları devlet vatandaşlığından veya vatandaşlıklarından çıkma şartı da aranabilir. Bu takdirin kullanılmasına ilişkin esasların tespiti Bakanlar Kurulunun yetkisindedir.

Türk vatandaşlığının genel olarak kazanılmasında müracaat makamlarınca başvurunun işleme alınması ve uygulanacak esaslar

MADDE 16 – (1) Türk vatandaşlığının genel olarak kazanılmasında müracaat makamı yerleşim yerinin bulunduğu Valiliklerdir.

(2) Türk vatandaşlığını kazanmak isteyen yabancı hakkında müracaat makamınca ön inceleme yapılarak;

a) Kendi milli kanununa, vatansız ise 4721 sayılı Türk Medeni Kanununa göre ergin ve ayırt etme gücüne sahip olmayan,

b) Başvuru tarihinden geriye doğru Türkiye’de kesintisiz beş yıl ikamet etmeyen,

c) Yasal ikamet izni olmaksızın veya yasal olmakla birlikte Türkiye’de yerleşme niyetini göstermeyen; sığınma veya iltica başvuru sahibi, sığınmacı, öğrenim, turistik, öğrenim gören çocuğuna refakat, tedavi gibi amaçlarla ikamete bağlandığı anlaşılan,

ç) Herhangi bir suçtan dolayı yargılaması devam eden veya hükümlü ya da tutuklu olan,

d) 17 nci maddede belirtilen belgeleri ibraz edemeyen, kişilerin başvurusu kabul edilmez ve bu husus yazılı olarak ilgilisine bildirilir.

Türk vatandaşlığının genel olarak kazanılmasında başvuru için gerekli belgeler

MADDE 17 – (1) Türk vatandaşlığını kazanmak isteyen ve başvuru için gerekli şartları taşıyan yabancı adına müracaat makamınca aşağıda belirtilen belgelerden oluşan dosya düzenlenir:

a) İsteği belirten form dilekçe.

b) Kişinin hangi devlet vatandaşı olduğunu gösteren pasaport veya benzeri belge, vatansız ise temininin mümkün olması halinde buna ilişkin belge.

c) Kişinin kimlik bilgilerini gösteren doğum belgesi veya nüfus kayıt örneği gibi belge ve evli ise eş ve çocuklarının aile bağını kanıtlayan nüfus kayıt örneği veya benzeri belge.

ç) Medenî hal belgesi ve evli ise evlenme belgesi, boşanmış ise boşanmayı kanıtlayan belge, dul ise eşine ait ölüm belgesi.

d) Türk vatandaşı birinci veya ikinci derece yakınları varsa bu kişilere ait müracaat makamlarınca sistemden alınan nüfus kayıt örneği.

e) Kişinin genel sağlık bakımından tehlike teşkil edecek bir hastalığı bulunmadığına dair, usul ve esasları Sağlık Bakanlığınca belirlenmiş olan sağlık raporu.

f) Türkiye’de kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu kimselerin geçimini sağladığına ilişkin gelirini veya mesleğini ispatlayan çalışma izni, vergi levhası, taahhütname veya benzeri belge.

g) Başvuru tarihinden geriye doğru Türkiye’de kesintisiz olarak beş yıl ikamet ettiğine dair il emniyet müdürlüğünden alınacak yurda giriş ve çıkış tarihlerini gösteren belge.

ğ) Başvuru tarihinden ileriye doğru vatandaşlık işlemlerinin sonuçlandırılmasına yetecek süreli ikamet tezkeresi.

h) Herhangi bir suç nedeniyle hakkında kesinleşmiş mahkeme kararı bulunuyorsa onaylı bir örneği.

ı) Kişinin doğum tarihinin ay ve günü bulunmuyorsa, doğum tarihinin tamamlanması için ülkesinin yetkili makamlarından alınmış belge, belgenin temin edilememesi halinde ise 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 39 uncu maddesi gereğince işlem yapılmasını kabul ettiğine dair imzalı beyanı.

i) Hizmet bedelinin Maliye veznesine yatırıldığını gösteren makbuz.

(2) Dosyası tamamlanan yabancı hakkında il emniyet müdürlüğünden soruşturma yapılması istenir.

Türk vatandaşlığının genel olarak kazanılmasında il emniyet müdürlüğünce yapılacak soruşturmaya ilişkin usul ve esaslar

MADDE 18 – (1) İl emniyet müdürlüğünce Türk vatandaşlığını kazanmak isteyen yabancının;

a) Milli güvenlik ve kamu düzeni bakımından Türk vatandaşlığını kazanmasına engel teşkil edecek bir halinin bulunup bulunmadığı,

b) İyi ahlak sahibi olup olmadığı,

c) Hangi tarihte Türkiye’ye geldiği, ikamet tezkeresinin hangi amaçla verildiği, müracaat tarihinden geriye doğru ne kadar süre ülkemizde ikamet ettiği, bu süre içinde yurt dışına çıkış yapıp yapmadığı, yapmış ise tarihleri ve süresi, tespit edilir ve elde edilen bilgiler soruşturma formuna yazılır.

(2) Soruşturması tamamlanan yabancının dosyası il müdürlüğüne iade edilir. İl müdürlüğünce dosya, komisyona gönderilir.

Türk vatandaşlığının genel olarak kazanılmasında komisyon tarafından yapılacak işlemler ve uygulanacak esaslar

MADDE 19 – (1) Türk vatandaşlığını kazanmak isteyen yabancı;

a) Başvuruda aranan şartları taşıyıp taşımadığı,

b) Soy durumu,

c) Türkçe konuşma yeterliliği,

ç) Geçimini ne şekilde sağladığı,

d) Türkiye’nin toplumsal yaşamına uyum sağlayıp sağlamadığı, hususlarının tespiti için komisyon tarafından mülakata tabi tutulur. Mülakat sonucunda oluşan kanaat vatandaşlık mülakat formuna açık bir şekilde yazılır. Komisyon ayrıca 17 nci maddede belirtilen belgelerin dosyada bulunup bulunmadığını da tespit eder.

(2) Yabancının soy durumu; Türk kültürüne yakınlığı, örf ve adet birlikteliği ile geldiği bölge ve ana veya babanın soyu esas alınarak; Türk soylu, yabancı soylu veya soyu tespit edilemeyen şeklinde belirlenir.

(3) Doktor raporu ile tespit edilmesi halinde, konuşamayan ve duyamayanların mülakatları, bunların işaretlerinden anlayanlar aracılığıyla ya da okuma ve yazma biliyorlarsa yazılı olarak yapılır.

(4) Komisyonca yapılan inceleme ve araştırma sonucunda aranan şartları taşıdığı anlaşılan yabancının dosyası il müdürlüğünce, karar alınmak üzere Bakanlığa gönderilir.

(5) Komisyonca yapılan inceleme ve araştırma sonucunda aranan şartları taşımadığı anlaşılan yabancının dosyası Bakanlığa gönderilmez ve il müdürlüğünce ilgilisine bu yolda gerekli tebligat yapılır.

Türk vatandaşlığının istisnai olarak kazanılması, başvuru için gerekli belgeler ve yapılacak işlemler

MADDE 20 – (1) Kanunun 12 nci maddesinde sayılan hallerde yabancı, istisnai olarak Türk vatandaşlığını kazanabilir.

(2) Türk vatandaşlığını istisnai olarak kazanmak isteyen yabancı hakkında Bakanlığın yazılı talimatı üzerine müracaat makamlarınca aşağıda belirtilen belgelerden oluşan dosya düzenlenir:

a) İsteği belirten form dilekçe.

b) Kişinin hangi devlet vatandaşı olduğunu gösteren pasaport veya benzeri belge, vatansız ise temininin mümkün olması halinde buna ilişkin belge.

c) Medeni hal belgesi ve evli ise evlenme belgesi, boşanmış ise boşanma belgesi, dul ise eşine ait ölüm belgesi.

ç) Kişinin kimlik bilgilerini gösteren doğum belgesi veya nüfus kayıt örneği gibi belge ve evli ise eş ve çocuklarının aile bağını kanıtlayan nüfus kayıt örneği veya benzeri belge.

d) Türk vatandaşı birinci veya ikinci derece yakınları varsa bu kişilere ait müracaat makamlarınca sistemden alınan nüfus kayıt örneği.

e) Kişinin doğum tarihinin ay ve günü bulunmuyorsa, doğum tarihinin tamamlanması için ülkesinin yetkili makamlarından alınmış belge, belgenin temin edilememesi halinde ise 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 39 uncu maddesi gereğince işlem yapılmasını kabul ettiğine dair imzalı beyanı.

f) Hizmet bedelinin Maliye veznesine yatırıldığını gösteren makbuz.

(3) Tamamlanan dosya karar alınmak üzere Bakanlığa gönderilir.

(4) Kanunun 12 nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendine göre vatandaşlığa alınacak kişilerin müracaatları, gerekli görülen hallerde Bakanlıkça alınır ve ikinci fıkrada belirtilen belgelerden oluşan dosya düzenlenir.

Vatandaşlık Başvurusu Nasıl Yapılır

Vatandaşlık Başvurusu Nasıl Yapılır

Yabancı uyruklu kişilerin, Türk Vatandaşlık başvurusu işlemlerinde, aranan şartlar ve başvurunun nasıl yapılacağı, yazımız ilgili kanun ve mevzuatların özetlerini çıkartarak, aşağıda bilginize sunduk.

Vatandaşlık Başvurusu Nasıl Yapılır
Vatandaşlık Başvurusu Nasıl Yapılır

Yabancıların vatandaşlık başvurusu Nüfus ve Vatandaşlık İşleri il Müdürlüklerine yapılır. Yabancı kişinin istisnai vatandaşlık başvurusu, Tük vatandaşı ile evli olan yabancıların vatandaşlık başvurusu ve Genel olarak vatandaşlık başvurusu gibi konu başlıklarında toplayabiliriz.

Vatandaşlık Başvurusu Nereye Yapılır

Türkiye de kesintisiz ikamet izin belgesi ile 5 yıl süre ile bulunan yabancıların vatandaşlık başvurusu işlemleri, 1 milyon dolarlık gayri menkul alarak vatandaşlık başvurusu yapan yabancılar veya Türk vatandaşı ile evli olan yabancılar, Tüm bu kısa başlıklarda toplanan vatandaşlık başvuruları gerekli belgeleri hazırlayıp ön başvuru formunu doldurarak İl Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüklerine yapılır.

Vatandaşlık başvurusu için gereken belgeler

Bizim ilgilendiğimiz ve danışmanlık hizmeti verdiğimiz vatandaşlık başvurusu türleri ve başvuru için gerekli olan belgeler sırası ile açıklanmıştır.

5 Yıllık ikamet izin belgesi ile Vatandaşlık başvurusu için gerekli olan belgeler

  • Yabancı uyruklu kişinin yani vatandaşlık başvurusu yapacak olan kişinin 5 yıllık kesintisiz ikamet izin belgesi,
  • Vatandaşlık başvurusu talebini belirten matbu form dilekçe.
  • Yabancı uyruklu olup vatandaşlık başvurusu yapan kişinin hangi devlet vatandaşı olduğunu gösteren pasaport veya benzeri belge, vatansız ise temininin mümkün olması halinde buna ilişkin belge.
  • Kişinin kimlik bilgilerini gösteren doğum belgesi veya nüfus kayıt örneği gibi belge ve evli ise es ve çocuklarının aile bağını kanıtlayan nüfus kayıt örneği veya benzeri belge.
  • Yabancı kişinin Medeni hal belgesi ve evli ise evlenme belgesi, boşanmış ise boşanmayı kanıtlayan belge, dul ise esine ait ölüm belgesi.
  • Türk vatandaşı birinci veya ikinci derece yakınları varsa bu kişilere ait müracaat makamlarınca sistemden alınan nüfus kayıt örneği.
  • Yabancı kişinin genel sağlık bakımından tehlike teşkil edecek bir hastalığı bulunmadığına dair, usul ve esasları Sağlık Bakanlığınca belirlenmiş olan sağlık raporu.
  • Türkiye’de kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu kimselerin geçimini sağladığına ilişkin gelirini veya mesleğini ispatlayan çalışma izni, vergi levhası, taahhütname veya benzeri belge.
  • Vatandaşlık başvurusu yapan kişinin başvuru tarihinden geriye doğru Türkiye’de kesintisiz olarak beş yıl ikamet ettiğine dair il emniyet müdürlüğünden alınacak yurda giriş ve çıkış tarihlerini gösteren belge.
  • Vatandaşlık Başvurusu neticeleninceye kadar ileri tarihi kapsayan yeterli süreli ikamet izin belgesi.
  • Herhangi bir suç nedeniyle hakkında kesinleşmiş mahkeme kararı bulunuyorsa onaylı bir örneği.
  • Kişinin doğum tarihinin ay ve günü bulunmuyorsa, doğum tarihinin tamamlanması için ülkesinin yetkili makamlarından alınmış belge, belgenin temin edilememesi halinde ise 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 39 uncu maddesi gereğince işlem yapılmasını kabul ettiğine dair imzalı beyanı.

Vatandaşlık Başvurusu İçin Ne Gerekli

Yabancıların Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlığı için öncelikle kanunla belirlenmiş olan asgari şartların hangisine uygun bir durumu var ise başvuru dosyasını ona göre hazırlaması gerekir. Nüfus ve Vatandaşlık işleri Müdürlüğüne başvuru yapan yabancılar genel başvurularda ilk önce gün sayımı yaptırmaları gerekir. İl Nüfus Müdürlüğü GÖÇ idaresine ve İlgili Hudut kapılarının bağlı olduğu Müdürlüğe yabancı kişinin vatandaşlık başvurusu gün sayımını ve Türkiye ye günden fazla kalmamış olmalıdır.