Etiket arşivi: Vatandaşlık başvurusu için gerekli belgeler

VATANDAŞLIK BAŞVURUSU

VATANDAŞLIK BAŞVURUSU

Vatandaşlık Başvurusu
Vatandaşlık Başvurusu

Türkiye’de 250.000 dolarlık, daire, konut, gayrimenkul alacak olan yabancıların, Türk vatandaşlık başvurusu yapabilmesi, 19.09.2018 tarihinde yasalaştı ve resmi gazetede yayınlandı.

Ülkemize Sınır ülkeler, Özellikle son zamanda İranlı yatırımcılar, Türkiye’de mülk alarak, mevduat açarak veya yatırım yaparak, Türk vatandaşlık başvurusu yolu seçmektedirler. Toplamda 250.000 dolar değerinde, bir veya bir kaç gayrimenkul alarak, örnekleyecek olursak, Arsa, Daire, Konut, Dükkan vb taşınmazlar almak isteyen yabancılar, Tapuda 3 yıl satılamaz şerhi ile, Türk vatandaşlığına başvuru yapabilir.

Aralık 2018 de yayınlanan yeni tebliğ ile yarım kalmış projelerde yani kat mülkiyeti tapuları hazır olmayan yapılardan almak isteyen yabancılar noterde yapılacak olan gayrimenkul satış vadi sözleşmesi  ile Tapu arsa üzerine bağımsız bölümün numarasını hangi dairenin yabancıya satıldığının Tapuda şerhi ve yabancı tarafından 3 yıl başkasına satılmayacağı şatı ile Türk vatandaşlığına başvuru yapabilir.

Türk Vatandaşlık Başvurusu 1987 ylıından bu güne Ankara Kurumsal Danışmanlık olarak İstanbul, Ankara ve İzmir ofislerimizile sizlere danışmanlık hizmeti vermekteyiz. En Sağlıklı En güvenilir ve En Hızlı çözüm için lütfen bizi arayınız.

Genel Koordinatör
Turgay Turan
05337667060

Türkiyede 5 yıl kesintisiz ikamet izni ile vatandaşlık hakkı elde etmesi konulu yazımızda Yabancıların Türk Vatandaşlığı başvurusu konusunu işleyeceğiz.

Türkiye’de evde çocuk bakıcısı,  hasta bakıcısı veya ileri yaşlı olan bakıma muhtaç kişiye bakan yabancı veya şirketlerde özel teşebbüste ihracat departmanında, Turizm sektöründe kat görevlisi veya müşteri ilişkiler personeli gibi, kısacası Türkiye’de kesintisiz 5 yıl, ikamet izni (Çalışma izni) almış olan yabancı uyruklu kişiler, 6 ıncı yılda ikamet izni, çalışma izni devam etmesi şartı ile Türkiye’de kalmak ve burada yaşamak için, Vatandaşlık Başvurusu yapabilir.

Türk Vatandaşı ile evli olan yabancıların Türk Vatandaşlık başvurusu ile ilgili prosedürlere www.vatandaslikbasvurusu.org sitemizden  ulaşabilirsiniz. Danışmanlık Firma Kurucumuz Turgay Turan Bey ile iletişime geçtiğinizde; vatandaşlık başvurusunun nasıl ve nereye yapılacağı ve başvuru dosyasında olması gereken evrakların neler olduğu gibi bilgiler ve danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.

VATANDAŞLIK BAŞVURUSU NEREYE YAPILIR

Vatandaşlık Başvurusu
Vatandaşlık Başvurusu

Yabancı uyruklu kişilerin, Türk Vatandaşlık başvurusu, bulundukları illerdeki İl Nüfus Müdürlüklerinin, vatandaşlık başvurusu birimlerine yapılır.

Türk vatandaşı ile evli olan yabancılar 3 yıl kesintisiz ikamet izni alarak 4 üncü yıl almış oldukları ikamet izni süresi içinde Vatandaşlık Başvurusu evraklarını hazırlayarak İl Nüfus Müdürlüklerinin vatandaşlık başvurusu birimlerine başvuru yapabilirler. Vatandaşlık Başvurusu Konusunda Turgay Turan Bey den bilgi alabilirsiniz.

Türkiye’de 5 yıl kesintisiz ikamet izni çalışma izni alan yabancılar ise vatandaşlık başvurusu için 6 ıncı yıl almış oldukların çalışma izni süresi içeri içerisinde vatandaşlık başvurusu yapabilirler.

Vatandaşlık Başvurusu Şartları

Türkiye’de yukarıda bahsettiğimiz mesleki dallarda veya evlerde çalışan yabancıların Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından almış oldukları Çalışma izin belgeleri ile İllerdeki Nüfus Müdürlüklerine vatandaşlık başvurusu yaptıklarından en önemli    5 yıllık çalışma izni şartı olması ile birlikte bu süre zarfında kendi ülkelerinde veya başka ülkelerde toplamdan 180 günden fazla kalmamış olmaları gerekir,

Vatandaşlık Başvurusu İçin Gerekli Belgeler

 

Türk vatandaşlık başvurusu işlemlerinde İl Nüfus Müdürlüklerinin mevzuatlar ile belirlemiş olduğu vatandaşlık başvurusu için gerekli olan belgeler aşağıda sıralanmıştır.

1- Vatandaşlık başvuru formu dilekçe,

2- Vatandaşlık Başvurusu yapan kişinin hangi devlet vatandaşı olduğunu gösteren pasaport veya benzeri belge, vatansız ise temininin mümkün olması halinde buna ilişkin belge.

3- Vatandaşlık başvurusu yapan yabancı uyruklu kişinin kimlik bilgilerini gösteren doğum belgesi veya nüfus kayıt örneği gibi belge ve evli ise es ve çocuklarının aile bağını kanıtlayan nüfus kayıt örneği veya benzeri belge.

4- Yabancı uyruklu kişinin medeni halini gösterir belge ve evli ise evlenme belgesi, boşanmış ise boşanmayı kanıtlayan belge, dul ise esine ait ölüm belgesi.

5- Yabancı kişinin Türk vatandaşı birinci veya ikinci derece yakınları varsa bu kişilere ait müracaat makamlarınca sistemden alınan nüfus kayıt örneği.

6- Vatandaşlık başvurusu yapan kişinin genel sağlık bakımından tehlike teşkil edecek bir hastalığı bulunmadığına dair, usul ve esasları Sağlık Bakanlığınca belirlenmiş olan sağlık raporu.

7- Vatandaşlık Başvurusu yapan yabancı kişinin Türkiye’de kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu kimselerin geçimini sağladığına ilişkin gelirini veya mesleğini ispatlayan çalışma izni, vergi levhası, taahhütname veya benzeri belge.

8-Vatandaşlık Başvurusu yapan yabancı uyruklu kişinin yukarıda bahsettiğimiz gibi başvuru tarihinden geriye doğru Türkiye’de kesintisiz olarak beş yıl ikamet ettiğine dair il emniyet müdürlüğünden alınacak yurda giriş ve çıkış tarihlerini gösteren belge.

9- Yabancı uyruklu kişinin Vatandaşlık başvurusu tarihinden ileriye doğru vatandaşlık işlemlerinin sonuçlandırılmasına yetecek süreli ikamet izin belgesi.

10- Vatandaşlık Başvurusunda bulunan kişinin herhangi bir suç nedeniyle hakkında kesinleşmiş mahkeme kararı bulunuyorsa onaylı bir örneği.

11- Vatandaşlık başvurusu yapan yabancı uyruklu kişinin doğum tarihinin ay ve günü bulunmuyorsa, doğum tarihinin tamamlanması için ülkesinin yetkili makamlarından alınmış belge, belgenin temin edilememesi halinde ise 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 39 uncu maddesi gereğince işlem yapılmasını kabul ettiğine dair imzalı beyanı.

12- Vatandaşlık başvuru dosyası hizmet bedelinin Maliye veznesine yatırıldığını gösteren makbuz.

Vatandaşlık Başvurusu Nasıl Yapılır

Vatandaşlık Başvurusu Nasıl Yapılır

Yabancı uyruklu kişilerin, Türk Vatandaşlık başvurusu işlemlerinde, aranan şartlar ve başvurunun nasıl yapılacağı, yazımız ilgili kanun ve mevzuatların özetlerini çıkartarak, aşağıda bilginize sunduk.

Vatandaşlık Başvurusu Nasıl Yapılır
Vatandaşlık Başvurusu Nasıl Yapılır

Yabancıların vatandaşlık başvurusu Nüfus ve Vatandaşlık İşleri il Müdürlüklerine yapılır. Yabancı kişinin istisnai vatandaşlık başvurusu, Tük vatandaşı ile evli olan yabancıların vatandaşlık başvurusu ve Genel olarak vatandaşlık başvurusu gibi konu başlıklarında toplayabiliriz.

Vatandaşlık Başvurusu Nereye Yapılır

Türkiye de kesintisiz ikamet izin belgesi ile 5 yıl süre ile bulunan yabancıların vatandaşlık başvurusu işlemleri, 1 milyon dolarlık gayri menkul alarak vatandaşlık başvurusu yapan yabancılar veya Türk vatandaşı ile evli olan yabancılar, Tüm bu kısa başlıklarda toplanan vatandaşlık başvuruları gerekli belgeleri hazırlayıp ön başvuru formunu doldurarak İl Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüklerine yapılır.

Vatandaşlık başvurusu için gereken belgeler

Bizim ilgilendiğimiz ve danışmanlık hizmeti verdiğimiz vatandaşlık başvurusu türleri ve başvuru için gerekli olan belgeler sırası ile açıklanmıştır.

5 Yıllık ikamet izin belgesi ile Vatandaşlık başvurusu için gerekli olan belgeler

  • Yabancı uyruklu kişinin yani vatandaşlık başvurusu yapacak olan kişinin 5 yıllık kesintisiz ikamet izin belgesi,
  • Vatandaşlık başvurusu talebini belirten matbu form dilekçe.
  • Yabancı uyruklu olup vatandaşlık başvurusu yapan kişinin hangi devlet vatandaşı olduğunu gösteren pasaport veya benzeri belge, vatansız ise temininin mümkün olması halinde buna ilişkin belge.
  • Kişinin kimlik bilgilerini gösteren doğum belgesi veya nüfus kayıt örneği gibi belge ve evli ise es ve çocuklarının aile bağını kanıtlayan nüfus kayıt örneği veya benzeri belge.
  • Yabancı kişinin Medeni hal belgesi ve evli ise evlenme belgesi, boşanmış ise boşanmayı kanıtlayan belge, dul ise esine ait ölüm belgesi.
  • Türk vatandaşı birinci veya ikinci derece yakınları varsa bu kişilere ait müracaat makamlarınca sistemden alınan nüfus kayıt örneği.
  • Yabancı kişinin genel sağlık bakımından tehlike teşkil edecek bir hastalığı bulunmadığına dair, usul ve esasları Sağlık Bakanlığınca belirlenmiş olan sağlık raporu.
  • Türkiye’de kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu kimselerin geçimini sağladığına ilişkin gelirini veya mesleğini ispatlayan çalışma izni, vergi levhası, taahhütname veya benzeri belge.
  • Vatandaşlık başvurusu yapan kişinin başvuru tarihinden geriye doğru Türkiye’de kesintisiz olarak beş yıl ikamet ettiğine dair il emniyet müdürlüğünden alınacak yurda giriş ve çıkış tarihlerini gösteren belge.
  • Vatandaşlık Başvurusu neticeleninceye kadar ileri tarihi kapsayan yeterli süreli ikamet izin belgesi.
  • Herhangi bir suç nedeniyle hakkında kesinleşmiş mahkeme kararı bulunuyorsa onaylı bir örneği.
  • Kişinin doğum tarihinin ay ve günü bulunmuyorsa, doğum tarihinin tamamlanması için ülkesinin yetkili makamlarından alınmış belge, belgenin temin edilememesi halinde ise 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 39 uncu maddesi gereğince işlem yapılmasını kabul ettiğine dair imzalı beyanı.

Vatandaşlık Başvurusu İçin Ne Gerekli

Yabancıların Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlığı için öncelikle kanunla belirlenmiş olan asgari şartların hangisine uygun bir durumu var ise başvuru dosyasını ona göre hazırlaması gerekir. Nüfus ve Vatandaşlık işleri Müdürlüğüne başvuru yapan yabancılar genel başvurularda ilk önce gün sayımı yaptırmaları gerekir. İl Nüfus Müdürlüğü GÖÇ idaresine ve İlgili Hudut kapılarının bağlı olduğu Müdürlüğe yabancı kişinin vatandaşlık başvurusu gün sayımını ve Türkiye ye günden fazla kalmamış olmalıdır.