Kategori arşivi: Vatandaşlık başvuru formu

Vatandaşlık Başvurusu Nasıl Yapılır

Vatandaşlık Başvurusu Nasıl Yapılır

Yabancı uyruklu kişilerin, Türk Vatandaşlık başvurusu işlemlerinde, aranan şartlar ve başvurunun nasıl yapılacağı, yazımız ilgili kanun ve mevzuatların özetlerini çıkartarak, aşağıda bilginize sunduk.

Vatandaşlık Başvurusu Nasıl Yapılır
Vatandaşlık Başvurusu Nasıl Yapılır

Yabancıların vatandaşlık başvurusu Nüfus ve Vatandaşlık İşleri il Müdürlüklerine yapılır. Yabancı kişinin istisnai vatandaşlık başvurusu, Tük vatandaşı ile evli olan yabancıların vatandaşlık başvurusu ve Genel olarak vatandaşlık başvurusu gibi konu başlıklarında toplayabiliriz.

Vatandaşlık Başvurusu Nereye Yapılır

Türkiye de kesintisiz ikamet izin belgesi ile 5 yıl süre ile bulunan yabancıların vatandaşlık başvurusu işlemleri, 1 milyon dolarlık gayri menkul alarak vatandaşlık başvurusu yapan yabancılar veya Türk vatandaşı ile evli olan yabancılar, Tüm bu kısa başlıklarda toplanan vatandaşlık başvuruları gerekli belgeleri hazırlayıp ön başvuru formunu doldurarak İl Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüklerine yapılır.

Vatandaşlık başvurusu için gereken belgeler

Bizim ilgilendiğimiz ve danışmanlık hizmeti verdiğimiz vatandaşlık başvurusu türleri ve başvuru için gerekli olan belgeler sırası ile açıklanmıştır.

5 Yıllık ikamet izin belgesi ile Vatandaşlık başvurusu için gerekli olan belgeler

  • Yabancı uyruklu kişinin yani vatandaşlık başvurusu yapacak olan kişinin 5 yıllık kesintisiz ikamet izin belgesi,
  • Vatandaşlık başvurusu talebini belirten matbu form dilekçe.
  • Yabancı uyruklu olup vatandaşlık başvurusu yapan kişinin hangi devlet vatandaşı olduğunu gösteren pasaport veya benzeri belge, vatansız ise temininin mümkün olması halinde buna ilişkin belge.
  • Kişinin kimlik bilgilerini gösteren doğum belgesi veya nüfus kayıt örneği gibi belge ve evli ise es ve çocuklarının aile bağını kanıtlayan nüfus kayıt örneği veya benzeri belge.
  • Yabancı kişinin Medeni hal belgesi ve evli ise evlenme belgesi, boşanmış ise boşanmayı kanıtlayan belge, dul ise esine ait ölüm belgesi.
  • Türk vatandaşı birinci veya ikinci derece yakınları varsa bu kişilere ait müracaat makamlarınca sistemden alınan nüfus kayıt örneği.
  • Yabancı kişinin genel sağlık bakımından tehlike teşkil edecek bir hastalığı bulunmadığına dair, usul ve esasları Sağlık Bakanlığınca belirlenmiş olan sağlık raporu.
  • Türkiye’de kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu kimselerin geçimini sağladığına ilişkin gelirini veya mesleğini ispatlayan çalışma izni, vergi levhası, taahhütname veya benzeri belge.
  • Vatandaşlık başvurusu yapan kişinin başvuru tarihinden geriye doğru Türkiye’de kesintisiz olarak beş yıl ikamet ettiğine dair il emniyet müdürlüğünden alınacak yurda giriş ve çıkış tarihlerini gösteren belge.
  • Vatandaşlık Başvurusu neticeleninceye kadar ileri tarihi kapsayan yeterli süreli ikamet izin belgesi.
  • Herhangi bir suç nedeniyle hakkında kesinleşmiş mahkeme kararı bulunuyorsa onaylı bir örneği.
  • Kişinin doğum tarihinin ay ve günü bulunmuyorsa, doğum tarihinin tamamlanması için ülkesinin yetkili makamlarından alınmış belge, belgenin temin edilememesi halinde ise 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 39 uncu maddesi gereğince işlem yapılmasını kabul ettiğine dair imzalı beyanı.

Vatandaşlık Başvurusu İçin Ne Gerekli

Yabancıların Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlığı için öncelikle kanunla belirlenmiş olan asgari şartların hangisine uygun bir durumu var ise başvuru dosyasını ona göre hazırlaması gerekir. Nüfus ve Vatandaşlık işleri Müdürlüğüne başvuru yapan yabancılar genel başvurularda ilk önce gün sayımı yaptırmaları gerekir. İl Nüfus Müdürlüğü GÖÇ idaresine ve İlgili Hudut kapılarının bağlı olduğu Müdürlüğe yabancı kişinin vatandaşlık başvurusu gün sayımını ve Türkiye ye günden fazla kalmamış olmalıdır.